تزریق بوتاکس در درمان اسپاسم های عضلانی و سردردهای میگرنی
تزریق بوتاکس جهت درمان سر دردهای میگرنی
اغلب اوقات سر درد دارید؟ چشم های شما به نور حساسیت دارد؟ پزشک تشخیص داده شما میگرن دارید؟
اصلاْ نگران نباشید! تزریق بوتاکس میگرن! واقعیت دارد… از شر ارگوتامین ها راحت می شوید!
وقتی شخصی میگرن دارد، به این معنی است که وی در یک ماه ۱۵ روز سردرد شدید دارد که ۸ مورد آن به نام حملۀ میگرن شناخته می شوند. بنابراین، اگر سابقۀ میگرن دارید، بوتاکس می تواند شما را نجات دهد.
۱-بوتاکس چیست؟
بوتاکس (Botox) با نام علمی بوتولونیم توکسین تیپ A، در سال ۲۰۱۰ جهت درمان میگرن مزمن بزرگسالان از FDA آمریکا تأئیدیه گرفت و هم اکنون نیز در سرتاسر دنیا یکی از جدید ترین روش های درمان میگرن محسوب می شود.
بوتاکس نوعی نوروتوکسین است که توسط باکتری کلستریدیم بوتولونیم تولید می شود. بوتاکس اگر به اشتباه خورده شود، در انسان باعث ایجاد بیماری بوتولیسم می شود که در این بیماری نوروترانسمیترها از پایانه های عصب عضلات بلاک شده، آزاد می شود و باعث فلج شدن آن عضله می گردد. ولی تزریق آن خطری نداشته و کاملاً ایمن است، فقط گاهی اوقات موجب فلج موقت می شود. نوروتوکسین در بیماری تیک، به ویژه تیک چشمی یا بلفارو اسپاسم و تیک گردنی یا دیستونی، همچنین در بیماران مبتلا به فلج مغزی که دچار اسپاسم و تغییر شکل عضلات می شوند، نیز مفید بوده و مورد استفاده قرار می گیرد.
درمان بیماری نوروترانسمیترها توسط تزریق بوتاکس
بوتاکس نسبت به حرارت حساس می باشد و در صورتی که در معرض گرما قرار بگیرد، کارآیی خود را از دست می دهد. بنابراین سرد نگه داشتن و جلوگیری از گرم شدن محل تزریق تا چندین ساعت، ضروری است.
۲-تاریخچه درمان میگرن با بوتاکس
تزریق بوتاکس از چندین سال پیش جهت کاهش چین و چروک عضلات صورت شروع شد و در این بین کسانی که جهت زیبایی و از بین بردن چین و چروک های پوست صورت خود از تزریق بوتاکس استفاده کرده بودند، عده ای که دارای بیماری میگرن نیز بودند، گزارش دادند که سردرد آن ها بسیار کم تر شده است. به همین دلیل، دانشمندان شروع به تحقیقات در زمینۀ تأثیر تزریق بوتاکس بر درمان میگرن کردند و در نهایت به این نتیجه رسیدند: “درمان میگرن با تزریق بوتاکس”
درمان میگرن
۳-چگونه بوتاکس به درمان میگرن کمک می کند؟
درمان میگرن توسط تزریق بوتاکس
تزریق بوتاکس تخصصی میگرن، طی تحقیقاتی که روی بیماران مبتلا به میگرن مزمن(Chronic Migraine)، انجام می شد، در نهایت تعداد روزهای بدون درد (Pain Free Days) آنها را به میزان قابل توجهی افزایش و روزهای دارای سردرد و از کار و فعالیت عاجز ماندن، را کاهش داد.
تزریق بوتاکس طی ۲ دوره، در تحقیقات دیگری که بر روی تقریباً نیمی از بیمارانی که میگرن داشتند انجام می شد، موجب درمان ۵۰ درصدی در حمله های میگرن شد و این مقدار بعد از تزریق بوتاکس طی ۵ دوره به حدود ۷۰ درصد رسید.
تزریق بوتاکس مانع آزاد شدن نوروترانسمیترهای درد از انتهای اعصاب اطراف رگ های مغز می شود. این، نتیجه ای است که پزشکان به آن دست یافتند. در واقع، تزریق بوتاکس مسیر چرخۀ درد را در حملۀ میگرن قطع می کند. یعنی هنگامی که جلوی آزاد شدن نوروترانسمیترهای درد در پایانۀ عصبی سر و گردن، توسط تزریق بوتاکس گرفته شود، حملۀ میگرنی شروع نمی شود. به همین خاطر امروزه تزریق بوتاکس، یکی از بهترین روش های درمان و پیشگیری کنندۀ میگرن به حساب می آید.
۴-درمان میگرن با بوتاکس
تزریق بوتاکس توسط پزشک متخصص مغز و اعصاب شما، در ۳۰ الی ۴۰ نقطه (تقریباً ۳۱ نقطه) از سر، گردن شانه های شما، انجام می شود. تزریق باید به گونه ای انجام شود که هر نقطه مقدار مشخصی از داروی بوتاکس را دریافت کند. به خاطر این که هر نقطه ای نسبت به نقطه ای دیگر به مقدار متفاوتی، کمتر یا بیشتر، تزریق بوتاکس نیاز دارد تا خاصیت درمانی بوتاکس اثر کند.
تزریق بوتاکس به لحاظ دوز، نحوۀ تأثیر گذاری و محل تزریق جهت درمان میگرن، کاملاً با زیبایی تفاوت دارد. اگر بیمار در نقطه ای، احساس درد بیشتری می کند، می تواند از پزشک خود بخواهد در آن نقطه تزریق بوتاکس بیشتری صورت گیرد(Follow the Pain).
تزریق بوتاکس به لحاظ مقدار بوتاکس و محل تزریق برای بیماران مختلف، متفاوت می باشد که این تفاوت توسط متخصص مشخص می شود. نتایج درمانی حاصل از تزریق بوتاکس، علائمی مانند کاهش حمله های سردرد معمولاً ۲ تا ۳ هفته بعد از تزریق شروع می شود که این موضوع حتماً باید توسط پزشک متخصص به بیمار توضیح داده شود.
تزریق بوتاکس معمولاً هر ۱۲ هفته تمدید می شود. اما این مدت زمان کاملاً به نوع واکنش شخص به تزریق بوتاکس بستگی دارد. بعضی از بیماران با یک بار تزریق بوتاکس مختص میگرن، مدت زمان بیشتری را بدون درد سپری می کنند. در ضمن باید یادآوری کرد که تزریق بوتاکس مختص میگرن برای درمان میگرن مزمن حتماً باید توسط پزشک متخصص مغز و اعصاب که دورۀ تزریق بوتاکس را گذرانده است، انجام شود. پزشک متخصص باید به آناتومی عروق و اعصاب سر و گردن آشنا باشد، نه متخصص پوست و مو که هیچ آشنایی با آناتومی عروق و اعصاب ندارند.
۵- روش TMS (Transcranial Magnetic Stimulation)
TMS نام یک روشی است که در این روش امواج مغناطیسی از طریق یک دستگاه که کویل آن روی استخوان پس سری (Occiput) بیمار گذاشته می شود، ارسال می شود به قسمت هایی از مغز که در پاتوفیزیولوژی میگرن دخیل می باشند و نقش دارند. این امواج مغناطیسی باعث می شود تعادلی نورونی سیستم عصبی اشخاص مبتلا به میگرن، که حساس شده است، به حالت عادی برگردد. بنابراین، فرد بیمار وقتی در معرض محرک های معمولی محیطی که، قبلاً توسط آن ها سردرد می گرفتند، نوروترانسمیترهای محرک درد را آزاد نکند. در نتیجه، حملات میگرن کاهش پیدا می کند.
عملکرد روش TMS در درمان میگرن
روش TMS، که اولین بار جهت درمان افسردگی مقاوم به درمان استفاده شد، از FDA آمریکا مجوز گرفت. پس از آن، تحقیقاتی در مورد درمان میگرن با TMS انجام شد و بالاخره در سال ۲۰۱۳، برای درمان میگرن، روش TMS جهت درمان میگرن از FDA مجوز گرفت.
TMS یک روش بی خطر و غیرتهاجمی است. امواج مغناطیسی هیچ نوع اشعه مضری را وارد بدن بیمار نمی کنند. این روش برای افراد بالای ۱۸ سال و در ۲۴ ساعت، یکبار قابل انجام است. نتایج حاصله از این روش، بعد از ۱۰ جلسه استفاده از TMS نمایان می شود.
اگر شما نیز گرفتار بیماری میگرن هستید، هم می توانید از بوتاکس استفاده کنید و هم روش TMS، که امروزه به عنوان یکی از مدرن ترین روش های درمان میگرن شناخته می شود. بنابراین با پزشک متخصص مغز و اعصاب خود مشورت کنید.
تزریق بوتاکس جهت درمان اسپاسم های عضلانی
اسپاسم عضله های بدن چیز تازه ای نیست. همه به نوعی آن را تجربه کرده اند. اسپاسم یا گرفتگی عضلات، عارضه ای است که معمولاً برای عضلات متعلق به اندام فوقانی بدن مانند کمر و کتف و گاهی اوقات اندام تحتانی بدن مثل پشت پا یا ساق پا، اتفاق می افتد.
اسپاسم عضلات و تزریق بوتاکس
این که چه عامل یا عواملی باعث اسپاسم عضلانی می شود، می توان به انجام ورزش های سنگین، مانند پرورش اندام یا وزنه برداری، بلند کردن اشیای سنگین و انجام کارهای تحت فشار زیاد، اشاره کرد.
اسپاسم عضلانی می تواند کوتاه مدت یا بلند مدت باشد. در نوع کوتاه مدت، این گرفتگی عضلات پس از چند روز رفع می شود. ولی اسپاسم عضلانی بلند مدت، که عوارض و مشکلات متعددی را ایجاد می کند، معمولاً به عوامل عصبی و بیماری های ژنتیکی بدن مربوط می شود.
اسپاسم های ماهیچه ای
برای درمان اسپاسم عضلانی راه حل زیادی وجود دارد که می توان به کمپرس سرد و گرم، ماساژ، تأمین مواد معدنی بدن، آبرسانی به بدن، دوش آب گرم و البته تزریق بوتاکس اشاره کرد.
تزریق بوتاکس برای درمان اسپاسم عضلانی ؟ بله! درست است. ممکن است تعجب کرده باشید که چه ارتباطی بین تزریق بوتاکس و اسپاسم عضلانی وجود دارد یا چه کسانی می توانند از طریق تزریق بوتاکس، اسپاسم عضلانی خود را درمان کنند؟ تزریق بوتاکس برای چه کسانی توصیه نمی شود؟ و یا این که تا چه سنی می توان از تزریق بوتاکس برای درمان اسپاسم عضلانی استفاده کرد؟
تزریق بوتاکس، اسپاسم عضلات را درمان می کند. ولی چرا باید در این مورد اطلاعات کافی داشته باشیم؟ به خاطر این که بدانیم تزریق بوتاکس برای چه کسانی مفید است و برای چه کسانی توصیه نمی شود. مثلاً تزریق بوتاکس برای کسانی که به دلیل انجام کارهای سنگین و ورزش های سنگین دچار اسپاسم شده اند، توصیه نمی شود؛ چرا که با گرفتن دوش آب گرم، ماساژ مناسب و استاندارد و یا کمپرس سرد و گرم اسپاسم این اشخاص برطرف می شود. اما برخی مواد که علت اسپاسم، بیماری های عصبی یا مشکلات ژنتیکی می باشد و عوارض آن جدی است، نیاز به درمان جدی و طولانی مدت و یا تزریق بوتاکس می باشد. این افراد نمی توانند ماهیچه های خود را حرکت دهند. ولی تزریق بوتاکس از روش هایی است که به درمان این افراد کمک فراوانی می کند.
گرفتگی و اسپاسم ماهیچه های اندام بدن
۱-تزریق بوتاکس چگونه به درمان اسپاسم اندام بدن کمک می کند
تزریق بوتاکس زیر پوست توسط یک سوزن بسیار کوچک، باعث می شود بوتاکس طی چند ساعت به تدریج جذب عضله شود. استیل کولین، که یک مادۀ شیمیایی است که از مغز ترشح می شود، موجب انقباض ماهیچه ها می شود. هنگامی که تزریق بوتاکس در نواحی دچار اسپاسم تزریق شد، ماهیچه دیگر قدرت دریافت پیام انقباض را ندارد و بنابراین دیگر دچار انقباض نمی شود. لازم به ذکر است که این درمان موقتی می باشد و باید پس از چند ماه دوباره تزریق انجام شود.
۲-بهبود اسپاسم اندام فوقانی در کودکان فلج مغزی توسط تزریق بوتاکس
بعضی از نوزادان که مبتلا به فلج مغزی می باشند، دارای مشکلات فراوانی هستند؛ از قبیل نقص در مراحل رشد و حرکتی، محدود شدن دامنۀ حرکتی مفصل ها و عدم توانایی در کشش عضلات بدن. در ایالات متحده آمریکا در ده های اخیر تحقیقاتی روی این بچه ها صورت گرفت. نتیجۀ تحقیقات این بود که با تزریق بوتاکس، اسپاسم اندام این بچه دچار بهبودی قابل توجهی شد. مثلاً دامنۀ حرکتی مفاصل این کودکان افزایش یافت و کشش عضلات بدن راحت تر صورت می گرفت.
نحوه تزریق بوتاکس
۳- تزریق بوتاکس برای بهبود اسپاسم اندام های فوقانی چه کسانی توصیه می شود؟
تزریق بوتاکس موجب بهبودی اسپاسم عضلانی تمامی افراد نمی شود. یعنی تزریق بوتاکس برای همه جواب نمی دهد و درصدی کمی از این اشخاص مبتلا به اسپاسم بهبودی پیدا می کنند.
تزریق بوتاکس برای افرادی که درگیر مشکلات حرکتی هستند استفاده می شود و مفید است. مثلاً اگر کسی نتواند بر اثر اسپاسم، دست خود را حرکت دهد یا به علت اسپاسم عضلات مچ دست، نتواند بنویسد، برای بهبودی می تواند از تزریق بوتاکس استفاده کند. ذکر این نکته مهم است که تزریق بوتاکس علاوه بر خاصیت درمانی، نقش پیشگیری اسپاسم را نیز دارا می باشد.
مثلاً افرادی هستند که دچار اسپاسم شدید اندام فوقانی و تحتانی هستند. به مرور زمان طول استخوان ها افزایش یافته ولی ماهیچه ها کوتاه تر می شوند. به همین خاطر اندام آن ها شکل استاندارد و زیبایی خود را از دست می دهد. در این موارد، با بوتاکس می توان از این معضل شدید پیشگیری کرد.
۴-نحوۀ تزریق بوتاکس در بیماران مبتلا به اسپاسم اندام فوقانی و تحتانی
تزریق بوتاکس برای این افراد به این صورت انجام می شود که ابتدا محل تزریق توسط یک کرم بی حس کنندۀ موضعی بی حس می شود. دوز بوتاکسی که تزریق می شود به عواملی مختلفی از جمله شدت اسپاسم، این که این تزریق، چندمین جلسۀ تزریق است، سن بیمار، طول و حجم عضله بستگی دارد.
تزریق بوتاکس در بعضی مواقع با توجه به نظر پزشک متخصص، همراه با گچ گیری ناحیۀ تزریق همراه می شود. نکتۀ آخر این که اگر دارای بیماری خاصی بوده و یا از آنتی بیوتیک های خانوادۀ جنتامایسین، قبل از تزریق بوتاکس استفاده کرده اید، حتما پزشک خود را در جریان این موضوعات قرار دهید.
نحوه تزریق بوتاکس در اسپاسم های عصبی