درد کف پا و علت های آن
زمانی که فرد به درد کف پا یا درد قوس پا درد مبتلا می شود معمولا بافتهای نرم او در میانه کف پا ملتهب می شوند ، خوب است بدانید قوس کف پا به وسیله یک بافت محکم به نام پلانتار فاسیا شکل می گیرد که استخوان پاشنه پا را به انگشتان وصل می کند و نقش بسیار مهمی در مکانیک مناسب پا و توزیع وزن از پاشنه تا انگشتان پا ایفا می کند .
علائم درد کف پا
تیر کشیدن مبهم و مداوم در صورت کشیده شدن رباط ، تورم یا حساسیت به لمس در پا ، قرمزی و یا کبودی در صورت آسیب جدی تر ، درد شدید در هنگام چرخش یا دستکاری پا و همچنین احساس ناراحتی هنگام قرار دادن وزن بر روی پا ، حساسیت به لمس در صورت فشار دادن پا و داغ شدن و مورمور شدن پا از جمله علائم درد کف پا هستند .
خوب است بدانید ساختار قوس کف پا بسیار پیچیده است و از این رو درد کف پا می تواند نشان از آسیب های متعددی باشد برای مثال بیماری های مزمن مانند آرتریت یکی از دلایل درد کف پا هستند و در نواحی مختلف پا ممکن است فرد ناراحتی هایی را تجربه کند ، در صورتی که گمان می کنید که به کف پای شما آسیب وارد شده باید حتما به پزشک مراجعه نمایید .
علت های درد کف پا کدامند ؟
التهاب فاشیای پلانتار یا کف پایی
التهاب رباط پلانتار فاسیا را می توان شایع ترین علت درد کف پا دانست ، این اتفاق زمانی می افتد که بافت فیبری و پهن کف پا یعنی رباطی که پاشنه پا را به انگشتان متصل می کند دچار التهاب شود و علائمی مانند درد صبحگاهی و درد در هنگام پیاده روی یا ایستادن طولانی مدت دارد ، انقباض و تنگ تر شدن پلانتار فاسیا دلیل اصلی درد کف پا در صبح و همچنین در هنگام خواب است ، خوب است بدانید فاسیا در زمان بیداری و پیاده روی صبحگاهی هنوز تنگ و انعطاف ناپذیر است به همین دلیل کشیده و در نتیجه برای التهاب و درد مستعد می شود ، التهاب پلانتار فاسیا را می توان با انجام تمرینات ساده کششی ، داروهای ضدالتهابی و پوشیدن کفش مناسب درمان کرد .
التهاب تاندون ها
التهاب تاندون ها که با عنوان تاندونیت نیز شناخته می شود به درد کف پا منجر می شود ، زمانی که تاندون تیبیالیس خلفی و تاندون پرونئال آسیب ببینند ، درد در کف پا ایجاد می شود ، لازم به ذکر است تاندون های نامبرده نقش مهمی در کنترل حرکات پا و مچ دارند .
رگ به رگ شدن یا پیچ خوردگی رباط
رباط هایی که در پا وجود دارند از شبکه پیچیده ای برخوردارند و به هم متصل هستند و در اثر چرخش ناگهانی پا و یا فرود نامناسب پا بر زمین در هنگام راه رفتن و یا دویدن می توانند آسیب ببینند ، خوب است بدانید. آسیب دیدگی لیگامنت ها در اثر حرکت های غیرمعمول پا به وجود می آیند و باعث درد و در برخی موارد تورم می شوند ، خوشبختانه بیشتر رگ به رگ شدن ها با استراحت بهبود پیدا می کنند و در برخی موارد هم باید مچ پا بی حرکت بماند تا درمان شود ، در موارد نادری هم نیاز به جراحی پیدا می کند .
ابتلا به سندرم تونل تارسال
نورالژی تیبیال خلفی یا سندرم تونل تارسال یکی از بیماری های دردناک است که در آن به عصب تیبیال فشار وارد می شود ، این عصب از طریق تونل تارسال از مچ پا می گذرد و می توان گفت التهاب شناخته شده ترین علت این بیماری به شمار می رود .
متاتارسالژیا
زمانی که ناحیه جلوی پا درد می گیرد اصطلاح متاتارسالژیا را به کار می برند که در این مورد درد به شکل سوزش آشکار می شود و درد خفیف یا شدید دارد و در هنگام راه رفتن درد شدت می یابد ، بر اثر این بیماری ممکن است یک یا چند انگشت که در نزدیکی سینه پا قرار دارند ، درگیر شوند و در برخی موارد هم تمام پا تحت تاثیر قرار می گیرد ، وارد آمدن هر نوع فشار و یا تنش اضافی بر سینه پا به متاتارسالژیا می انجامد مثلا استفاده از کفش تنگ برای مدت طولانی یا ورزش های تماسی و اضافه وزن می تواند منجر به درد شود .
احتمال ابتلا به متاتارسالژیا در افراد مسن بیشتر است و در بیشتر مواقع این بیماری با مراقبت ، استراحت ، یخ ، بانداژ ، مسکن ، تغییر کفش و همچنین استفاده از کفیهای جاذب شوک درمان می شود ، ولی در برخی موارد نیاز به جراحی است که البته خیلی کم اتفاق می افتد .
شکل بد پا
ناهنجاری هایی مانند پای چکشی یا پاچنبری هم از دلایل ابتلا به درد کف پا هستند ، همچنین در افرادی که قوس کف پای غیر طبیعی دارند درد کف پا بیشتر رخ می دهد .
آرتروز
بدتر شدن شرایط آرتروز افرادی که به این بیماری مبتلا هستند به خصوص در سنین بالا منجر به تکرار درد و خشکی پا می شود که ناشی از ساییدگی ، تحلیل و تورم بافت داخل و اطراف مفاصل پنجه و پاشنه پا در دراز مدت می باشد ، پوشیدن کفش مناسب برای کاهش فشار وارده بر مفاصل ، مسکن و داروهای ضد التهابی ، فیزیوتراپی و در برخی موارد جراحی درمان این بیماری است .
تغییرات ناگهانی و شدید وزن
تغییرات شدیدی که در یک دوره کوتاه در وزن ایجاد می شود باعث وارد آمدن فشار بر قوس پا و در نهایت درد کف پا می شود ، به طور کلی افراد چاق ، مبتلایان به دیابت نوع ۲ و زنان باردار در اثر فشار وارده بر قوس پا بیشتر در معرض درد کف پا قرار دارند و برای درمان باید از کاهش یا افزایش ناگهانی وزن خودداری کرد و یا کفش مناسب پوشید ، همچنین کشیدن عضلات ماهیچه ساق پا نیز به کاهش درد کمک می کند .
ورود اشیا به درون پا
در برخی موارد درد پا به دلیل ورود اشیای بیرونی و نوک تیز به درون پا ایجاد می شود ، اگر یک جسم کوچک مانند تراشه یا خار در پا فرو رفته باشد ، می توانید خودتان آن را به وسیله موچین استریل شده برطرف کنید ، درد پا بعد از این جسم از پا خارج شد بهبود می یابد ولی در صورتی که جسم خارجی به عمق پای شما نفوذ کرده باید به پزشک مراجعه کنید و سعی نکنید که خودتان جسم را در بیاورید .
پوشیدن کفش نامناسب
پاها از جمله مهم ترین اعضای بدن هستند و باید به درستی از آن ها مراقبت شود ، کفش نامناسب از پاها حمایت و پشتیبانی لازم را نمی کنند و منجر به ایجاد درد و التهاب در قوس پا می شود ، کف کفش اهمیت ویژه ای دارد ، باید از کفش هایی استفاده کرد که از قوس پا حمایت می کنند و کف کفش همچنین نباید زیاد نرم باشد .
درمان درد کف پا
درمان های درد کف پا به مانند علت های ایجاد آن ، مختلف و متنوع هستند که در ادامه با آن ها آشنا خواهید شد :
استراحت و استفاده از یخ و بانداژ ، بالا بردن سطح عضو آسیب دیده ، استفاده از داروهای مسکن و کفش های مناسب و طبی که کاهش فشار بر پا و افزایش تعادل پا را منجر می شوند ، انجام تمرینات کششی ، درمان درد کف پا ناشی از نافرمی های کف پا ، درمان درد کف پا ناشی از بیماری هایی مانند آرتروز و دیسک کمر که باعث درد و التهاب می شوند ، درمان درد کف پا ناشی از جراحات وارد شده به ماهیچه و تاندون های کف پا یا مچ پا که تا کف پا کشیده می شوند و همچنین ماساژ درمانی تخصصی کف پا از جمله روش های درمانی مناسب برای کاهش درد کف پا و التهاب می باشند .