آرتروز گردن ، علائم و درمان آن
آرتروز گردن در اثر برخی از کارهای روزانه و آسیب ها ایجاد می شود و احتمال بروز این مشکل با بالا رفتن سن بیشتر می شود و معمولا سردرد را برای فرد به ارمغان می آورد ، در این مطلب می خواهیم به بررسی آرتروز گردن ، علائم و درمان آن بپردازیم ، با ما همراه باشید .
انسان هر روز پیرتر می شود و این روند افزایش سن اجتناب ناپذیر است ، زمانی که سن باا می رود مفاصل بدن از جمله ستون فقرات دچار سایش و پارگی می شوند ، برای مثال اسپوندیلوز گردنی که همراه با افزایش سن ایجاد می شود از جمله تغییرات فاسد کننده ای است که در مفاصل و صفحات فقرات اتفاق می افتد که بسیاری آن را به عنوان آرتروز گردن و یا مرض ناتوان کننده ای بر گردن می دانند ، خوب است بدانید آرتروز گردن در حدود چهل سالگی شروع می شود و مردان شاید زودتر از چهل به این عارضه مبتلا شوند .
لازم به ذکر است اسپوندیلوز گردنی شایع ترین مشکل گردنی است که باعث میلوپاتی و همچنین منجر به رادیکولوپاتی می شود طناب اسپوندیلوز گردنی شرایطی را ایجاد می کند که طناب نخاعی را توسط سازه های اطراف تحت فشار قرار می دهد .
چه عواملی منجر به آرتروز گردن یا ورم مفاصل در گردن می شوند ؟
سن بزرگ ترین عامل خطر برای اسپوندیلوز گردنی به شمار می رود ، احتمال ابتلا به ورم مفاصل گردن در سن میانسالی افزایش پیدا می کند و این پدیده در بین جمعیت مسن بسیار رایج و عادی است .
ژنتیک بعد از سن بزرگ ترین دلیل ابتلا به آرتروز گردن است ، بدین ترتیب که فرد مشکلات مربوط به ستون فقرات و اسپوندیلوز گردنی را می تواند به ارث ببرد ، در صورتی که قطر مجرای نخاعی و یا مجرای بین مهره ای به طور طبیعی گوچک باشد خطر پیچیدگی های فاسد کننده بسیار بالاتر است .
سیگار کشیدن هم یکی از دلایل است و خطر ابتلا به بیماری دیسک دژنراتیو را افزایش می دهد و در صورت جراحی ممکن است جراحی برگشت پذیر باشد و در نتیجه به آرتریت گردن مبتلا شوید .
افسردگی و اضطراب همچنین از دیگر علل ابتلا به این عارضه هستند و منجر به ورم مفاصل در گردن می شوند چرا که بین عوامل روانی و درد گردن ارتباط بسیار قوی وجود دارد و در صورتی که سطح درد در گردن بالاتر رود باید به پریشانی روانی و اجتماعی توجه بیشتری شود .
شغلی که دارید می تواند عامل مهمی برای ابتلا به آرتروز گردن باشد ، در صورتی که روزانه سر شما حرکت و یا کار و فشار زیادی را متحمل می شود ریسک ابتلا بالا می رود ، لازم به ذکر است افسردگی و یا اضطراب در محل کار نیز اتفاق می افتد ، همچنین آسیب های مکرر خطر برای ابتلا به اسپوندیلوز گردنی را بالا می برد .
علائم بیماری آرتروز در گردن
آرتروز گردن ممکن است نشانه هایی داشته باشد ولی از آنجایی که منبع درد این مشکل توسط جامعه پزشکی به خوبی درک نشده است ، ممکن است بدون علائم نیز مشکل وجود داشته باشد .
شایع ترین نشانه های ابتلا به آرتروز گردن ، درد متناوب گردن به نام سرویکالگیا به همراه سفتی است و بسیاری از افراد مبتلا به ورم مفاصل دچار سردردی هستند که بیشتر در ناحیه پایین جمجمه اتفاق می افتد .
علائم رادیکولوپاتی و میلوپاتی نیز از علائم شایع هستند ، رادیکولوپاتی در حقیقت یک فرآیند بیماری است که بر روی عصب نخاعی اثر می گذارد و در اکثر مواقع نوعی فشار بر روی ریشه عصب نخاعی همانی است که به ایجاد نشانه ها منجر می شود ، درد ، ضعف ، بی حسی و یا احساسات سوزن سوزن شدن در یک قسمت از جمله علائم است ، میللوپاتی هم یک فرآیند بیماری موثر بر طناب نخاعی می باشد که بر کل ستون فقرات تاثیر می گذارد ، طناب نخاعی که در مجرای نخاعی قرار دارد در واقع گذرگاهی است که در مرکز ستون فقرات جای گرفته است .
لازم به ذکر است روند پیشرفت میللوپاتی کند است و احتمالا خود را به روش های مختلف نشان می دهد که محدود به نشانه های مرتبط با ریشه های عصبی فشرده ستون فقرات یا رادیکولوپاتی نمی شوند ، نشانه هایی از قبیل درد ، ضعف ، بی حسی ، سرگیجه و در برخی موارد احساسات الکتریکی در یک حد ، در صورتی که منشا علائم از بالا به گردن شما است منجر به شرایطی به نام گردنه رحم گردن شما خواهد شد و در این صورت باید به پزشک مراجعه کنید چرا که احتمالا مبتلا به سندروم ” بی حس ” هستید .
درمان آرتروز گردن
درمان اسپوندیلوز گردنی ممکن است توسط پزشک مراقبت های اولیه یا پزشک متخصص داخلی انجام شود ولی در بسیاری از موارد باید به متخصص ورم مفاصل مراجعه کرد ، روماتولوژیست ها ، متخصصان اعصاب و ارتوپد یا جراحان عصبی نیز می توانند این را تشخیص بدهند و درمان کنند ، معمولا آرتروز گردن را با مراقبت های مخصوصی که پزشک تجویز می کند درمان می کنند و کار را به جراحی نمی کشانند .
نکته
اگر درد بسیار شدید و غیر قابل کنترل باشد و یا علایم افسردگی که در طول زمان بدتر می شوند وجود داشته باشد ، باید جراحی صورت گیرد که لامینکتومی یا عمل جراحی فشرده سازی نام دارد ، عمل برداشت فشار در گردن به کاهش فشردگی فشار قدامی شناخته می شود و باعث تسکین علائم سرگیجه مربوط به اسپوندیلوز گردنی می شود .
درمان فیزیکی
همان طور که گفتیم افزایش سن اجتناب ناپذیر است و انحطاط مفصلی مرتبط با افزایش سن را نمی توان متوقف کرد ولی سرعت رشد آن را می توان کاهش داد و در صورتی که علائم خفیف و یا متوسط دارید و دچار مشکلات اعصاب مترقی نیستید با مراقبت می توانید مشکل را برطرف کنید ، برای این منظور می توانید از روش های درمانی زیر استفاده نمایید :
استفاده از داروهای ضد التهاب غیراستروئیدی مانند آسپرین ، ناپروکسن یا ایبوپروفن که برای کاهش التهاب و تسکین درد هستند .
استفاده از مسکن هایی مثل استامینوفن فقط برای تسکین درد و تزریق کورتیکواستروئید برای درمان دردهای تابشی و کاهش تورم و همچنین مسدود کننده های عصبی برای تسکین موقت درد .
محدود کردن فعالیت فیزیکی ، استفاده از گردنبند برای حمایت و ثبات در طول دوره بهبودی و انجام ورزش ، زمانی که علائم بروز می کند بهتر است که استراحت کنید .
توجه داشته باشید این مراقبت های محافظه کارانه باید تحت نظر درمانگر فیزیکی صورت گیرد .
کمپرس گرم یا سرد
استفاده از کمپرس سرد التهاب کاهش پیدا می کند و کمپرس گرم مانند تشک گرمایی یا پوشش گرمایی و مرطوب برای گردن و یا حمام گرم نیز می تواند به کاهش درد بسیار کمک کند .
حذف برخی از فعالیت ها
در برخی موارد باید فعالیت های خاصی را حذف کنید تا درد کاهش پیدا کند ، مثلا اگر شناگر هستید و این ورزش منجر به افزایش درد می شود باید آن را تا مدتی حذف کنید .