تنگی کانال نخاعی ، علائم و درمان آن
تنگی کانال نخاعی در بیشتر افراد در قسمت گردن و پایین کمر به دلیل آسیب های نخاعی اتفاق می افتد و درمان آن دارو یا جراحی است که البته در مواقعی که اوضاع وخیم است پزشک جراحی را تجویز می کند کانال نخاع در واقع فاصله ای باریک درون ستون فقرات است که در برخی موارد ممکن است فشاری بر اعصابی که از ستون فقرات عبور می کنند ، وارد کند و همان طور که گفته شد تنگی این کانال بیشتر در قسمت پایین کمر و گردن وجود دارد ، جالب است بدانید علائم بیماری در بسیاری از افراد مبتلا به تنگی کانال نخاعی وجود ندارد ولی در برخی با درد ، خارش ، بی حسی و ضعف ماهیچه عیان می شود که این نشانه ها و علائم در طول زمان ممکن است بدتر شوند ، خوب است بدانید تغییرات فرسایش و یا پارگی در ستون فقرات مربوط به آرتروز معمولا منجر به تنگی کانال نخاع می شود و در برخی موارد حاد پزشک برای ایجاد فضای اضافی برای طناب نخاعی یا اعصاب ، جراحی را توصیه می کند.
انواع تنگی کانال نخاعی
تنگی کانال نخاعی انواع مختلفی دارد که در این مطلب به بررسی دو نوع اصلی آن می پردازیم .
تنگی مهره های گردنی
در این شرایط قسمت ستون فقرات در گردن باریک می شود .
تنگی مهره های کمری
در این نوع ، ریشه های اعصاب نخاعی در قسمت پایینی کمر تحت فشار هستند و در زمان فعالیت منجر به ایجاد علائم درد سیاتیک می شود .
تنگی کانال نخاعی کمری و گردنی چه علائمی دارد ؟
بسیاری از علائم این بیماری در MRI یا سی تی اسکن دیده می شود ولی در بسیاری افراد علائمی از بیماری وجود ندارد ، خوب است بدانید که این اتفاق به تدریج شروع می شود و علائم آن در طول زمان عیان و با گذر زمان بدتر می شوند و با توجه به موقعیت تنگی و اعصاب این نشانه ها تحت تاثیر قرار می گیرند .
از علائم این بیماری در قسمت گردن می توان به بی حسی یا گز گز شدن دست ، بازو ، کف یا ساق پا ، ضعف در یک دست یا پا ، ایجاد مشکلات در راه رفتن و تعادل ، اختلال روده یا مثانه در موارد شدید اشاره کرد .
در قسمت پایین کمر شخص ممکن است دچار بی حسی یا گز گز شدن در کف پا یا ساق پا شود و همچنین احساس ضعف در کف پا یا ساق پا کند .
نکته
اگر در یک یا هر دو پا درد یا گرفتگی در زمان پیاده روی احساس کردید و با خم شدن یا نشستن از درد کاسته می شود ، باید حتما به پزشک مراجعه نمایید .
دلایل تنگی کانال نخاعی چیست ؟
همان طور که می دانید ستون فقرات از گردن تا پایین کمر امتداد دارد و استخوان های آن تشکیل یک مجرای نخاعی می دهند که وظیفه محافظت از نخاع را دارد ، خیلی جالب است بدانید برخی از افراد به صورت مادرزادی دارای ستون فقرات کوچک هستند ولی این دلیل بر مبتلا شدن به تنگی های ستون فقرات نیست بلکه زمانی که آسیبی برای محدود کردن فضای باز در ستون فقرات رخ می دهد این اتفاق می افتد ، از جمله دلایل تنگی کانال نخاعی می توان به رشد زیادی استخوان ، فتق دیسک ، رباط های ضخیم ، تومورها و آسیب های نخاعی اشاره کرد .
نکته تنگی کانال نخاع در بیشتر موارد درمان می شود به ندرت پیش می آید که درمان نشود و در این صورت ممکن است پیشرفت کند و دائمی شود و مشکلاتی از قبیل بی حسی ، ضعف ، مشکلات تعادلی ، بی اختیاری ، رعشه و فلج شدن را به همراه خواهد داشت .
درمان تنگی کانال نخاعی
محل تنگی و شدت علائم و نشانه های بیماری درمان بیماری را تحت تاثیر قرار می دهد و قبل از هر درمان باید با پزشک مشاوره کنید و او را در جریان بیماری خود بگذارید تا بهترین درمان را برای شما در نظر بگیرد ، ممکن است برخی توصیه های خود مراقبتی را به شما ارائه دهد که به راحتی در خانه می توانید آن ها را انجام دهید در غیر اینصورت باید از دارو و یا درمان فیزیکی کمک گرفته شود و در صورتی که این درمان ها چاره ساز نباشد در نهایت باید جراحی صورت گیرد .
داروهایی که پزشکان برای تنگی کانال نخاعی تجویز می کنند مسکن هایی از قبیل ایبوپروفن ، ناپروکسن و استامینوفن برای مدتی کوتاه ، داروهای ضد افسردگی در دوزهای شبانه مانند آمی تریپتیلین ، داروهای ضد تشنج ، اپیوئیدها که حاوی کدئین هستند ، می باشند ولی باید توجه داشته باشید استفاده طولانی مدت از این داروها توصیه نمی شود .
فیزیوتراپی یکی دیگر از روش های درمانی برای تنگی کانال نخاع است ، خوب است بدانید تلاش برای کاهش درد منجر به ضعف عضلانی می شود که در نهایت درد بیشتر را به همراه دارد ولی با استفاده از تمریناتی که فیزیوتراپیست به شما می دهد می توانید قدرت و استقامت خود را تقویت کنید و بازیابید ، انعطاف پذیری و پایداری ستون فقرات خود را حفظ کنید و تعادل خود را بهبود بخشید .
درمان تنگی کانال نخاع با روش رفع فشار
در این روش درمانی با استفاده از ابزاری شبیه سوزن در پشت ستون فقرات برای حذف بخشی از لیگامان ضخیم ، فضای کانال نخاع را افزایش می دهند و آن را از هم جدا می کنند ولی باید دقت داشته باشید این روش تنها برای افراد با تنگی ستون فقرات کمری و لیگامان ضخیم عملی است .
عمل جراحی برای درمان تنگی کانال نخاعی
عمل جراحی آخرین روش برای درمان است و در صورتی که با روش های دیگر بیمار درمان نشد ، پزشک معالج جراحی را توصیه می کند و تسکین فشار طناب نخاعی یا ریشه های عصبی با ایجاد فضای بیشتر درون مجرای نخاع هدف عمل جراحی است و باید توسط جراحان با تجربه صورت گیرد تا عوارض کم تری در ستون فقرات بیمار ایجاد شود ، از نمونه های روش های جراحی برای درمان تنگی کانال نخاع می توان به لامینکتومی ، لامینوتومی ، لامینوپلاستی و جراحی کم تهاجمی اشاره کرد .
نکته
روش های غیر پزشکی دیگری هم برای درمان تنگی کانال نخاعی وجود دارند که عبارتند از ماساژ و جابه جا کردن ستون فقرات و استفاده از طب سوزنی که البته قبل از امتحان آن ها باید با پزشک خود صحبت کنید ، روش های خانگی برای درمان این بیماری حفظ وزن سالم ، استفاده از یک عصا ، ورزش کردن و تمرینات کششی و تقویتی می باشند .