پارگی تاندون زانو و درمان بدون جراحی
پارگی تاندون زانو یکی از آسیب های جدی زانو است و این عارضه با پاره شدن تاندونی که استخوان کشکک زانو را به استخوان ساق پا متصل کرده رخ می دهد ، تاندون کشکک زانو به طور کامل یا جزئی و معمولا در حین انجام ورزش های حرفه ای مانند بسکتبال ، فوتبال و دو میدانی دچار پارگی می شود چرا که در این ورزش ها جهش زیادی وجود دارد و به زانو ضربه و فشار زیادی می آید ، افراد میانسالی که چنین ورزش ها یا فعالیتهایی را انجام می دهند بیش از دیگران دچار پارگی تاندون زانو می شوند ، این آسیب را می توان با روش های جراحی و غیر جراحی درمان کرد ، جراحی زمانی لازم می شود که تاندون به طور کامل پاره شده باشد و خوشبختانه درمان این آسیب در بیشتر مواقع موفقیتآمیز است .
پارگی تاندون زانو پیر و جوان نمی شناسد و در هر سنی ممکن است فرد دچار این آسیب شود و تنها یک فشار بسیار شدید و ناگهانی مانند زمین آمدن پس از یک پرش بلند یا زمین خوردن از ارتفاع می تواند منجر به پارگی تاندون شود ، بیماران می توانند با کمک درمان های فیزیکی و اجرای یک برنامه توانبخشی طولانی مدت و فشرده ، به سطح فعالیت قبلی خود بازگردند و یان مستلزم این است که بیمار همکاری لازم را بکند و تمرین ها را به صورت منظم انجام دهد ، این روش های درمانی عبارتند از تزریق PRP، ماساژتراپی ، شاک ویوتراپی و موارد دیگر .
پارگی تاندون کشکک زانو چه دلایلی دارد ؟
علت های زیادی برای پاره شدن تاندون زانو وجود دارد که یکی از مهم ترین آن ها وارد شدن ضربه یا فشار شدید به زانو است ، برای مثال وارد شدن ضربه به پا در حین تصادف رانندگی یا آسیب دیدگی در حین ورزش می تواند باعث این آسیب شود ، ورزش هایی که جهش و دوندگی زیاد دارد ، تزریق کورتیکاستروئید در زانو که باعث ضعیف شدن عضلات و تاندون ها می شود ، نارسایی مزمن کلیه ، ابتلا به بیماری پروتئینمی و همچنین ابتلا به اختلالات التهابی مزمن مانند روماتیسم مفصلی ، بیماریهای خود ایمنی التهابی سیستمیک مانند لوپوس اریتماتوی سیستمیک ، دیابت ، عفونت و اختلالات متابولیسمی از دیگر دلایل گوناگون پارگی تاندون زانو می باشند .
علائم کشیدگی تاندون زانو
از نشانه های کشیدگی و پارگی تاندون زانو می توان به زانو درد ، تورم و حساسیت به لمس کشکک زانو و تاندون آن ، کاهش دامنه حرکتی زانو و مشکل در راه رفتن ، عدم توانایی در وارد کردن وزن بر روی زانوی آسیب دیده ، خشکی و گرفتگی مفصل زانو و همچنین تغییر شکل دادن مفصل زانو و بد شکل شدن آن اشاره کرد .
درمان
هدف اصلی درمان این آسیب بازگشت ورزشکار یا شخص آسیب دیده به سطح فعالیت قبلی خود می باشد که این اتفاق در صورتی رخ می دهد که بیمار درمان های تجویز شده توسط متخصص طب فیزیکی را پیگیری کند و انجام دهد ، در ادامه برخی روش های درمانی پارگی تاندون زانو را بررسی می کنیم .
استراحت کردن
اگر شما دچار چنین آسیبی شدید باید فعالیت هایی که باعث فشار به زانوی شما می شود را کنار گذارید و در برخی موارد برای این که وزن بر روی زانو وارد نشود باید از عصا استفاده کنید .
استفاده از کمپرس سرد و بانداژ فشاری
استفاده از کمپرس سرد چند بار در طول روز می تواند به کاهش درد و التهاب کمک کند ، در هر نوبت کمپرس سرد باید به مدت ۲۰ دقیقه روی زانو بماند ، همچنین برای این که زانوی شما دچار التهاب و تورم بیشتری نشود بهتر است که از یک باند کشی استفاده کنید .
بالا آوردن زانو
این کار برای کاهش تورم زانو بسیار توصیه می شود ، هنگامی که در حال استراحت هستید باید دراز بکشید و پای خود را بالا بگیرید طوری که از سطح قلب بالاتر باشد .
استفاده از دارو
داروهای ضدالتهاب غیراستروئیدی بری کاهش درد و تورم زانو و تزریق استروئید برای کاهش التهاب و تحریک بافت های تاندون آسیب دیده معمولا تجویز می شوند .
فیزیوتراپی ، لیزرتراپی و اوزون تراپی
این روش برای زمانی است که دیگر التهاب حاد اولیه پس از آسیب دیدگی فروکش کرده و باید دستگاه ثابت کننده زانو را کم کم کنار بگذارید و وزن بیشتری بر زانوی خود وارد کنید ، با انجام تمرینات ، تحرک پذیری زانو بالا می رود و عضلات همسترینگ تقویت می شود ، در طول دوره درمان باید با متخصص طب فیزیکی در ارتباط باشید و با توجه به روند درمانی یک برنامه بهبودی و توانبخشی مناسب برای شما باید تدوین شود .
لیزرتراپی یکی از روش های جدید برای درمان چنین آسیب هایی است و فوتون هایی که از اشعه لیزر منتشر می شود ، سلول های بافت آسیب دیده را تحریک می کند و بدین ترتیب تقسیم سلولی صورت می گیرد و جریان خون و اکسیژن رسانی به بافت افزایش می یابد و روند بهبودی و ترمیم بافت سرعت می گیرد ، جالب است بدانید با انجام لیزرتراپی علاوه بر درمان تاندونیت بازسازی عصبی نیز بهبود پیدا می کند .
اوزون تراپی هم یکی دیگر از روش هایی است که در کلینیک درد انجام میشود و درد را کاهش می دهد و در بازسازی بافت ها موثر است ، گاز اوزون از مولکول های اکسیژن بهبود یافته تشکیل شده است و در بافت آسیب دیده ، جایی که التهاب و درد مزمن وجود دارد ، تزریق می شود .
تزریق PRP
در این روش ترکیب پلاسمای غنی از پلاکت را در محل آسیب دیده تزریق می کنند بدین ترتیب که ترکیبی از PRP و ماده بی حس کننده موضعی مستقیما در بافت های ملتهب تزریق می شود ، البته چند هفته بعد از تزریق ممکن است درد شدیدتر شود ولی در نهایت به کاهش درد و التهاب می انجامد .
روش های خانگی درمان پارگی تاندون زانو
ماساژ دادن بافت های نرم می تواند دامنه حرکتی مفصل زانو را افزایش دهد و از شدت درد نیز بکاهد .
تمرینات قدرتی و استقامتی هم دامنه حرکتی زانو را بالا می برد و باعث تقویت عضلات جلو ران و همسترینگ و ساق پا می شود .
یکی از روش های خانگی درمان پارگی تاندون زانو استفاده از یک زانوبند طبی مخصوص است ، این کار باعث می شود تا زانو بی حرکت باشد و تاندون در مدت زمان کوتاه تری بازسازی شود .