تزریق پی آر پی چگونه و به چه منظور انجام میشود؟
تزریق پی آر پی چگونه و به چه منظور انجام میشود؟
با پیشرفت علم تزریقهای پی آر پی، به صورت چشمگیری در حال افزایش است. پی آر پی مخفف کلمهی Platelet-Rich Plasma به معنی پلاسمای غنی شده از پلاکت است.
در این روش به منظور افزایش توانایی بدن شخص بیمار و درمان بعضی از صدمات وارد شده، پلاسمای غنی از پلاکت را به شخص تزریق میکنند. در پلاکت علاوه بر وجود پروتئینهای خاص که باعث لخته شدن خون میشوند؛ پروتئینهای دیگری نیز وجود دارد که سبب رشد سلولی میشود. بسیاری از ورزشکاران معروف از تزریق پی آر پی برای بهبود جراحات تاندونی، رگ به رگ شدن و حتی پیچ خوردن زانو استفاده کرده اند و به سرعت سلامت خود را بازیافته و ورزش حرفهای خود را ادامه دادهاند.
تزریق درون مفصلی پی آر پی
تزریق پی آر پی چگونه انجام میشود؟
در این روش مقدار حدودا ۱۰ تا ۲۰ میلی لیتر خون از فرد مصدوم یا بیمار گرفته میشود. سپس با استفاده از چرخش دستگاه سانتریفیوژ قسمتها و اجزای مختلف خون از هم جدا میشود. با این کار هماتوکریت خون از پلاسما که حاوی مقدار بسیار زیادی از پلاکت است تفکیک میشود. پلاسمای جدا شده به قسمت صدمه دیدهی فرد بیمار تزریق میشود. پروتئینهای عامل رشد در پی آر پی (پلاسمای غنی از پلاکت) بعد از ورد به قسمت آسیب دیده فعال شده و ناحیهی دچار مشکل را وادار به ساخت سلولهای جدید و سالم میکند.
مراحل انجام تزریق پی آر پی
عوارض جانبی پی آر پی
چون در این روش از پلاکتهای خود بیمار استفاده میشود میتوان گفت: این روش، روشی بدون عارضهی جانبی، ایمن و بدون خطر است. این ویژگی خاص باعث شده که استفاده از prp روز به روز افزایش یابد. البته علایمی مثل درد، حساسیت و یا خون ریزی از محل تزریق ممکن است مشاهده شود که بسیار نادر است.
روش پی آر پی برای چه مشکلاتی قابل استفاده است؟
- التهابات تاندون، آسیب دیدگی و پاره شدن تاندونها مخصوصا بیماری زانوی پرشکاران
- در رشد و کاشت مو (کاهش التهابات پوستی و آلوپسی آندروژنیک)
- ترمیم بافتها و زخمهایی که التیامشان مدت زمان زیادی طول خواهد کشید.
- استئوآرتریت یا ورم مفاصل و استخوانها
- بهبودی پس از جراحی
- جراحات عصبی
- بیماریهای مخصوص لگن، کمر و ستون فقرات
- آسیب دیدگیهای مربوط به ماهیچهها و رباطها (رباط صلیبی قدامی)
- آسیبهای حاد (کشیدگی عضلات همسترینگ یا پیچخوردگی زانو)
دورهی تزریق پی آر پی
معمولا سه نوبت تزریق پی آر پی در یک دورهی شش ماهه به بیمار تجویز میشود. ولی اگر بهبودی حاصل شد و علایم بیماری رفع گردید با یک یا دو بار تزریق پروسهی درمان تکمیل شده و ترزیق متوقف میشود. تعداد دفعات تزریق بسته به تجویز و نظر پزشک معالج دارد. در مواردی برای حصول نتیجهی بهتر تا پنج تزریق نیز انجام شده است.
روند تکمیل درمان به چه صورت است؟
بعد از تزریق prp بسته به نوع مشکل و میزان آسیب دیدگی پزشک معالج پیشنهاد میکند که فرد چه مدت استراحت کند. معمولا بعد از چند هفته علایم مربوط به بهبودی در فرد بیمار حاصل میشود؛ البته این خود بسته به میزان آسیب دیدگی دارد.
در تزریق پی آر پی، به بدن کمک میشود که خود، قسمتهای آسیب دیده را التیام داده و از این طریق درد را کاهش دهد بنابراین تزریق پی آر پی تاثیر آنی نداشته و فرد فورا تغییرات را احساس نخواهد کرد. ولی میتوان گفت این روش، نسبت به روشهای دیگر با دوام تر است.
نتایج حاصل از مطالعات و تمرینات بالینی نشان داده در این روش فرد بیمار بعد از درمان شدن سریع به زندگی عادی خود برگشته و نتایج باور نکردنی را مشاهده کردهاست.
این روش برای همهی افراد مناسب نیست
افراد دارای بیماری سرطان، کم کاری یا پرکاری غدهی تیروئید، بیماری کبدی، کمبود پلاکت خون و بیماریهای پوستی باید قبل از شروع درمان با پزشک متخصص خود مشورت کنند.
پس از تزریق PRP
اصولا یک هفته بعد از تزریق پی آر پی، برای تقویت ماهیچهها و عضلات، کاهش درد و ارتقاء تواناییهای حرکتی و حرکات عملکردی، فیزیوتراپی تجویز میشود. هدف از فیزیوتراپی سرعت بخشیدن به روند بهبودی آسیب دیدگی و کمک به افزایش قدرت و حرکت است.
فیزیوتراپی بعد از تزریق پی آر پی